Norges første MQTT-melding sendt med standardprodukt over NB-IoT

Norges første MQTT-melding sendt med standardprodukt over NB-IoT

onsdag, 14 februar 2018

Emcom skal være blant de første med nye og interessante kommunikasjonsprodukter. I år er det lite som er mer spennende enn NB-IoT som bæreteknologi for sensor- og styringsdata, og MQTT som meldingsprotokoll.

Kommersielle enheter

Hittil har utviklingsprosjekter og prototyper fått omtale, og masseprodusert utstyr har vært fraværende. Nå kommer endelig kommersielle enheter på markedet, og Emcom tester for tiden produkter fra fire leverandører innen sensorinnsamling og GPS/sporing. De tidlige modulene som har vært brukt i embedded-prosjekter, har hatt begrensinger som at de for eksempel bare støttet UDP.

Emcom kom sist uke på nett med den første produksjonsenheten i Norge som støtter TCP og MQTT, og sendte meldingen «Hello World, temperaturen er 21 grader».

Begreper

IoT (Internet of Things) er på norsk «Tingenes internett» og omhandler alt av identifiserbare enheter som kan kommunisere med hverandre over Internett. Det kan være sensorer, GPS-er, biler, strømmålere, kjøleskap, og alt annet av objekter som er utstyrt med en brikke som kan «snakke» med andre over nettet.

NB-IoT står for NarrowBand-IoT og er en kommunikasjonsteknologi som IoT-enheter kan benytte. Sensorer som bruker denne teknologien, er kjennetegnet av at de har små batterier som kan vare i svært mange år pga. lavt strømforbruk. Enhetene går i «sove-modus» umiddelbart etter at de har overført data og sparer av den grunn strøm. I tillegg krever selve NB-IoT teknologien mindre strømforbruk ved dataoverføring sammenlignet med bruk av den ordinære LTE-teknologien. I Norge har både Telenor og Telia valgt å gå for NB-IoT. Man benytter da dagens utbygde 4G-nett for overføring, men med en annen og mindre ressurskrevende teknologi. Begge operatørene vil åpne sine NB-IoT nett kommersielt i løpet av 2018.

MQTT er en transportprotokoll som jobber på toppen av TCP-protokollen og benyttes for å sende IoT-meldinger. Den er utviklet for å overføre korte og enkle meldinger fra sensorer og andre IoT-enheter. MQTT er perfekt å bruke i nettverk med lav båndbredde, lav hastighet og begrensinger på datamengde.

Grafikk iot

Emcom HvitBlaa logo

KONTAKT

Telefon: +47 98226666
Salg: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Support: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Administrasjon: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Personvern

ADRESSE

Sven Oftedals Vei 5
0950 OSLO

SOSIALT