3G-basestasjon

LoRaWAN og NB-IoT, to hovedteknologier innen LPWAN

fredag, 14 februar 2020

LoRaWAN vs. NB-IoT, to hovedteknologier innen LPWAN

IoT (Internet of Things eller på norsk «Tingenes internett) begynner å bli et begrep de fleste av oss har hørt om. Det omhandler alt av identifiserbare enheter som kan kommunisere med hverandre over Internett. Enhetene kan være sensorer, GPS-er, biler, strømmålere, kjøleskap, og alt annet av objekter som kan overføre data.

Innen IoT finnes det altså allerede et hav av valgmuligheter, og vi vil se enda flere løsninger de neste årene. Det gjelder spesielt når 5G, neste generasjon mobilnett, blir gjort tilgjengelig. 5G vil med sin hastighet, minimale forsinkelse og kapasitet til å sende store mengder data.

Hovedbilde LPWAN liten

LPWAN

Her skal vi imidlertid se nærmere på to av radioteknologiene som er tilgjengelig per i dag for IoT-kommunikasjon, LoRaWAN og NB-IoT. Begge disse teknologiene hører inn under LPWAN (Low Power Wide Area Network). LPWAN refererer til nettverksteknologier som bruker laveffektradioer for kommunikasjon, og kan dekke et stort geografisk område. Vanlige kjennetegn ved LPWAN-teknologier er lavt strømforbruk, lang rekkevidde, god gjennomtrengningsevne og lav datahastighet. I tillegg vil forsinkelsen (tiden det tar fra en hendelse skjer til den blir rapportert/overført) være relativt stort siden enhetene ikke er på nett konstant. Pga. det lave strømforbruket bruker sensorene vanligvis små batterier som kan vare i svært mange år.

2020 blir forhåpentligvis året hvor vi i Norge tar i bruk mulighetene innen LPWAN. Det finnes nå tilgjengelige løsninger innen parkering, vannmåling, måling av luftkvalitet, sporing av husdyr etc).

Når man skal velge løsning, må det først tas et valg på bruk av kommunikasjonsteknologi. De to teknologiene som vi bruker idag er LoRaWAN og NB-IoT.

LoRaWAN (Long Range Wide Area Network)

LoRa er en patentert trådløs teknologi som ble utviklet av Cycle of Grenoble, og senere overtatt av Semtech i 2012.

Hvem som helst kan bygge sitt eget private LoRa-baserte nettverk. Dette vil imidlertid kreve kompetanse om radioplanlegging, samt drift og vedlikehold av nettverket. Selv om bruk av sitt eget LoRa-nett ikke krever abonnement hos en teleoperatør (slik som NB-IoT), må man påberegne kostnader og ha kompetanse innen radioplanlegging, bygging av infrastruktur, sikkerhet, drift og vedlikehold.

LoRaWAN er godt egnet for sensornettverk med mange sensorer som overfører små mengder data, hvor dataene er definert som ukritisk.

NB-IoT (Narrow Band)

NB-IoT er en radioteknologi, som ble standardisert av 3rd Generation Partnership Project (3GPP) i juni 2016. NB-IoT-teknologien arver kjernefunksjonaliteten fra LTE, og dens design gjør det mulig å sameksistere godt med GSM- og LTE-systemer.

NB-IoT-standarden ble opprinnelig utviklet for å forbedre innendørs dekning og hvor høy datahastighet og umiddelbar rapportering ikke var viktig. Med NB-IoT har man lavere båndbredde og dermed sterkere signalstyrke, noe som gir forbedret dekning. Teknologien gir mulighet for å la terminalene gå i dvalemodus når de ikke sender og dermed spare strøm. Det gir batterilevetid opp til 10 år.

I og med at NB-IoT driftes av teleoperatørene og er allerede tilgjengelig, er det raskt og enkelt å etablere sensornettverk (plug and play). Man benytter det eksisterende 4G-nettet for oppkobling mot Internett.

NB-IoT er et godt valg dersom man ikke ønsker å eie/drifte eget radionett. I tillegg er dette en teknologi som gir bedre sikkerhet og driftsstabilitet for sensornettverket. Sensorer/noder i nettverket krever SIM-kort og IoT-abonnement fra operatør.

Emcom har alternativ hardware og kunnskapen til å rute deg og din bedrift inn i fremtiden. Ring og avtal et møte med en av våre eksperter i dag, og gjør deg kjent med fordelene.

Emcom HvitBlaa logo

KONTAKT

Telefon: +47 98226666
Salg: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Support: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Administrasjon: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Personvern

ADRESSE

Sven Oftedals Vei 5
0950 OSLO

SOSIALT