0

Norsk luftambulanse

Norsk luftambulanse har utviklet et værkamera hvor dataene overføres over 4G-nettet. 

Stiftelsen Norsk luftambulanse er Norges største ideelle medlemsorganisasjon med nesten 700000 medlemmer. Målet er å redde liv og helse ved å styrke luftambulansetjenesten i hele Norge gjennom forskning, utvikling og samarbeid med andre nødetater.

 

UTFORDRINGEN
Værrapporter fra avsidesliggende områder

Lenge hadde luftambulansemannskapene ingen andre værdata og informasjon enn den meteorlogisk institutt kunne gi når de skulle ut og fly og redde liv. Ofte har de måte snu. Været har kommet overraskende på dem. Livsviktig tid har gått. Lengre flyrute måtte velges. For eksempel rundt fjellet i stedet for over.

 

Tenk om vi kunne vite hvordan været var akkurat der vi skal fly, akkurat nå. Også om natten og i dårlig vær? Tenkte en av pilotene i Norsk Luftambulanse. Da kunne de bestemt ruten med en gang og spart masse livsviktig tid.

 

LØSNING
Advantech 4G-ruter med eksterne antenner

Jens Fjelnset i Norsk Luftambulanse har sammen med Trondheimsfirmaet Ablemagic utviklet en klimakontrollert værkamerastasjon (skap) som består av to til tre avanserte kameraer, pc, ulike måleverktøy/sensorer og en robust mobil bredbåndsruter. Det sendes bilder, samt informasjon om temperatur og lufttrykk hvert 15 minutt over mobilnettet.

Den mobile bredbåndsruteren som er valgt, er Advantech LR77 Libratum 4G-ruter. For å få best mulig dekning er hver ruter tilkoblet en Poynting XPOL-A002 panelantenne, alternativt en Poynting OMNI-A0121 rundstråleantenne

 

Løsningen fungerer under alle typer værforhold.

 

RESULTAT
Tilgang til unike værdata

Luftambulansebasene og flygerne i Norsk Luftambulanse, samt Politihelikoptret, 330-skvadronen og øvrige operatører i luftambulansetjenesten har nå tilgang til rundt 100 værstasjoner-/kameraer rundt omkring i landet. Hver stasjon sender fra seg bilder av svært god kvalitet (også om natten) og gir i tillegg informasjon om lufttrykk og temperatur. Informasjonen gir flygerne et mye bedre grunnlag for å velge den beste ruten og man sparer ofte tid når sekundene teller.

 

 

"Med mer spesifikk informasjon kan vi lettere velge korteste vei. Vi kan avgjøre tidligere at et helikopter fra en annen base vil komme raskere frem, eller at bakkeambulanse må ta pasienten helt inn til sykehus. Da kan vi vinne verdifulle minutter. Som bonus oppnår vi mye større flysikkerhet."  

- Jens Fjelnset, Pilot i Norsk Luftambulanse og mannen bak ideen.