2G-nettet stenges ned i 2025. Hva er dine planer?

16.02.2024

0

Telenor og Telia har informert Nkom om at de planlegger å stenge ned 2G-nettene i 2025. Les hva Nkom skriver om utfasingen. Det er altså kun kort tid før også 2G-nettet er historie etter at operatørene slukket 3G-nettt i 2020. Hva er dine planer for å erstatte dagens 2G-løsninger og ta i bruk ny 4G-/5G-teknologi?

 

Emcom – Norges ledende leverandør innen mobilt bredbånd, antenner og industrielt nettverk, er valgt av Telenor som deres utstyrspartner for å sikre at brukerne kan tilbys gode og fremtidsrettede 4G- og 5G-løsninger når 2G-nettet fases ut. Vi har allerede i flere år arbeidet med dette skiftet for et stort antall virksomheter. Tall fra Telenor og Telia indikerer at det fortsatt er mye gammelt 2G-utstyr i bruk. Det er ingen vits i å vente med moderniseringen. 4G- og 5G-nettene har i dag minst like god dekning som 2G, og det er tilgjengelig utstyr som har vesentlig bedre funksjonalitet og tjenester enn de gamle 2G-produkter. Emcom har over 20 års erfaring som leverandør av antenner, rutere, sensorer, industrielle nettverksprodukter og andre løsninger innen mobilt bredbånd/4G/5G/NB-IoT. Vi jobber tett med operatørene i Norge som Telenor, Telia og Ice for å tilby produkter som kan benyttes i deres nett. Våre kunder er i hovedsak IT-forhandlere, systemintegratører, ingeniørselskaper og andre leverandører innen telecom, marine/offshore, industri, samt forsvar.

 

Mobile bredbåndsrutere (4G/5G)

Emcom har Norges beste utvalg av mobile bredbåndsrutere for 4G og 5G. Vi er norsk distributør av blant andre Advantech, Celerway og Teltonika.  Dette er rutere designet for industrielt bruk i krevende omgivelser og med 24/7 oppetid. Det er modeller som tåler varme og kulde (-40/+60) og har større spenningsområde, typisk 10-30V. Flere modeller har også ekstra SIM-kortplasser, ekstra nettverksporter, flere mobilradioer, seriellporter og I/O-porter. Noen modeller har to og tre 4G-/5G-radioer slik at man kan sette opp flere samtidige forbindelser fra flere mobiloperatører. Dette for å sikre høyere oppetid og større båndbredde/-hastighet. Alle ruterne i denne kategorien kan også fjernadministreres og overvåkes via driftsverktøy. Vi har også spesialdesignet industrielle IoT-mobilrutere med edge computing funksjonalitet, for håndtering av Industri 4.0- applikasjoner som styring av robotikk, prediktivt vedlikehold, aktiv overvåking, industriell automatisering, video/bilde analyse og smartproduksjon.  Brukerne kan koble til maskiner, kablet eller trådløst, sømløst sammen i krevende miljøer, for integrasjoner mellom driftsteknologi (OT) tjenester og informasjonsteknologi (IT) for å optimalisere drift, overvåking, databehandling og kontroll. Det muliggjør databehandling i sanntid med fjernovervåking av analyser, som er viktig for kritiske applikasjoner innen industriell automasjon, produksjon, energi, olje og gass, sikkerhet/beredskap og sjøfart/havbruk.

 

Rett antenne er 50% av en kommunikasjonsløsning

En god antenne kan være det som gir deg dekning og dermed Internettforbindelse. Det er vanligvis stor forskjell på hvilken hastighet man kan oppnå om en ekstern antenne er tilkoblet din mobile bredbåndsruter eller ikke. For å få full utnyttelse av en 4G-ruter eller 5G-ruter (båndbredde/hastighet), må man koble til en ekstern antenne til samtlige antenneporter på ruteren. 4G-teknologien bruker to antenneporter (2x2 MiMo) og 5G bruker fire (4x4 MiMo). Avhengig av bruk og dekningsforhold, finnes det mange alternative valg av antenner. Man kan koble én antenne til hver antenneport på ruteren, altså fire separate antenner på en 5G-ruter, men på faste installasjoner er det ofte mye enklere å velge kombiantenne som består av fire antenneelementer i selve kabinettet. Det er da bare nødvendig å montere opp én fysisk antenne.  Slike antenner har fellesbetegnelsen 4x4 MiMo-antenner og finnes som både rundstråle (stråler 360°) og retningsbestemte (stråler kun i en bestemt sektor, f.eks. 60°). Uavhengig av type utstråling, er det viktig at man velger antenne fra en produsent som kan dokumentere korrekt strålingsmønster og forsterkning, og på samtlige frekvensbånd som brukes til 4G og 5G. En antenne av dårlig kvalitet kan medføre ustabil forbindelse og lav hastighet. I mange tilfeller kan det da faktisk være bedre å kun benytte de interne antennene på ruteren. Våre to hovedleverandører Panorama Antennas og Poynting Antennas (https://emcom.no/antenner) er de markedsledende antenneprodusentene i verden.

 

Salg, installasjon, service og drift

Emcom har over 50 forhandlere i hele landet fra Lindesnes til Båtsfjord, som vil gjøre lokal installasjon og service. Eksempler på forhandlere er kjedene Mobit og Iteam. Flere av partnere tilbyr også drift (24/7). I tillegg har partnerne unik bransje/sektor kompetanse innen; eiendom, energi, havbruk, sjøfart, industri og sikkerhet, som medfører at de vil kunne levere en helhetlig bransje løsning på toppen av kommunikasjonen. Vi samarbeider med de norske teleoperatørene Telenor, Telia og ICE, samt noen internasjonale operatører for å tilby optimale løsninger.