0

Løsninger for å forbedre Internett på fartøy

I dagens verden er en internettforbindelse avgjørende for ethvert fartøy, enten det er et kommersielt fartøy eller en privat seilbåt. Fra væroppdateringer i sanntid og navigasjonsinformasjon til e-post og videokonferanser, spiller internett en viktig rolle i å holde mennesker og systemer tilkoblet og oppdatert. I tillegg driver dataintensive applikasjoner som fjernovervåking, prediktivt vedlikehold, fartøysporing, infotainmentsystemer og videoapplikasjoner behovet for bedre internett ombord. Det å opprettholde en god internettforbindelse, dvs. en pålitelig bredbåndstilkobling til sjøs, kan være en stor utfordring. De nyeste teknologiene fra LEO (Low Earth Orbit satelittsystemer) som bl.a. Starlink, ser ganske lovende ut. Men vil de løse alle våre problemer? Og kan vi stole blindt på dem?

Satelittforbindelser

Satellittforbindelser har tradisjonelt vært den beste løsningen for internettforbindelse på skip. De høye kostnadene knyttet til satellittjenester har imidlertid ført til en økende etterspørsel etter rimeligere løsninger. Denne etterspørselen har ført til at markedet med selskaper som SpaceX, Amazon og OneWeb har utviklet satellittsystemer med lav jordbane (LEO) for å levere høyhastighetsinternett til en lavere kostnad. Selv om disse løsningene fra LEO gir noen betydelige fordeler i forhold til tradisjonelle satellittjenester, for eksempel mindre forsinkelse (latency) og høyere båndbredde, er de fremdeles utilstrekkelige på noen viktige områder, spesielt sammenlignet med mobilsystemer.

 

De krever fortsatt en klar siktlinje til satellitten, er utsatt for forstyrrelser og kan påvirkes av værforhold. Man risikerer ingen eller svært begrenset båndbredde i travle havner og skipsruter pga. et overbelastet nett i disse områdene. På mindre besøkte ruter kan en risikiere at det ikke er dekning i det hele tatt.

 

 

Til slutt, selv om Starlink og lignende tjenester er interessante, er de fortsatt ikke så gode som 4G eller 5G, med tanke på både hastighet og forsinkelse.

 

 

Mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd har sine egne mangler. Den viktigste av disse er dens avhengighet av mobilinfrastruktur, som først og fremst er landbasert selv om vi i Norge også kan få tilgang til tjenestene via basestasjoner på plattformene. Av denne grunn kan 4G/5G ikke sees på som et definitivt alternativ til LEO eller de tradisjonelle løsningene til satelittkommunikasjon som f.eks. VSAT. 4G og 5G tilbyr imidlertid et utmerket supplement til både LEO-løsninger og andre satellittsystemer ved å gi en billigere og mer pålitelig internettforbindelse på skip. For fartøy som genererer det meste av sine data, eller trenger å overføre det meste, innen 35 NM fra land, fremstår 4G og 5G som en sterk kandidat til å være hovedveien til internett.

Kritisk komponent 1 - Ruteren

En kritisk komponent i ethvert mobilforbindelsesoppsett er selvfølgelig 4G-/5G-ruteren, og mer programvaren enn selve maskinvaren. Gode mobilrutere er designet for å samle trafikk fra flere mobilnettverk (4G og 5G), samt fra andre «bærere»/nett som LEO og eldre satellittsystemer, WiFi-hotspot og midlertidige fastlinjer, for optimal nettverksutnyttelse og en sømløs tilkobling. Disse ruterne har betegnelsen Multi-WAN rutere. De muliggjør også prioritering av nettverkstjenester for å sikre at viktige tjenester som navigasjonsdata og talekommunikasjon alltid har topp prioritet. I tillegg har gode mobilrutere innebygde VPN-funksjoner som gir et ekstra lag med sikkerhet for tilkobling og beskytter mot potensielle trusler fra cyberangrep.

 

Kritisk komponent 2 - Antennen

En annen kritisk komponent i den maritime mobilforbindelsen er antennen. Selv om en god mobilruter er viktig, uten en ekstern antenne av høy kvalitet, vil selv den beste ruteren ikke klare å opprettholde en stabil og pålitelig tilkobling. En god mobilantenne bør støtte alle tilgjengelige frekvensbånd for å sikre global dekning, ha balansert forsterkning for å sikre at forbindelsen er stabil og vedvarer selv i større avstander fra land, og selvfølgelig plukke opp signalet i en radius på 360º. Som svar på disse behovene har det nå kommet på markedet en ny generasjon marineantenner, såkalte multipolariseringsantenner som utnytter til fulle den nyeste MiMo-teknologien (Multiple Input/Multiple Output) 5G-ruterene benytter for å sende og motta data på flere kanaler (og antenner/antenneelementer). Det sørger for flere ganger høyere båndbredde og langt mer stabil forbindelse enn tradisjonelle enkeltpolarisasjonsantenner.

Oppsummering

Oppsummert kan en multi-WAN ruter som har mulighet til å benytte ulike bærere som 4G/5G, satelitt (og evt. også WiFi-hotspot og fastlinje ved land) og et tilhørende optimalt antennesystem gi et kostnadseffektivt og pålitelig verktøy for internettforbindelse på skip. Med riktig utstyr kan man altså dra nytte av flere nettverk, inkludert mobil, satellitt og LEO, for å sikre en sømløs og stabil internettforbindelse som langt overgår forventningene.